Welk Nightingale – talent zet jij dagelijks in om een positief verschil te maken?
12 mei doet bij velen wel een belletje rinkelen. Het is niet enkel ‘Dag van de verpleging’, maar ook de geboortedag van Florence Nightingale.
Florence Nightingale is de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Haar opvatting dat gezondheid niet slechts de afwezigheid van ziekte is, maar de situatie waarin een mens al zijn of haar talenten kan ontplooien, heef de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaald. De Order of Merit, een hoge Britse koninklijke onderscheiding, werd dan ook niet voor niks in 1907 uitgereikt aan haar.
Enkele van haar talenten die ze inzette om een positief verschil te maken:
👉 Met geduld, tact en organisatievermogen orde brengen in de hospitaalafdeling van de Selimiye – kazerne tijdens de Krimoorlog. Op die manier bereikte ze dat de verzorging van gewonden opmerkelijk verbeterde.
👉 Nightingale ontwikkelde een diagram om relevante gegevens overzichtelijk te presenteren. Ze introduceerde het gebruik van statistieken in de gezondheidszorg.
👉 Ze schreef rapporten die tot belangrijke sociale hervormingen hebben geleid. Er zijn ontzettend veel rapporten, artikels en boeken bewaard gebleven.
👉Ze was geestig, gevat en gedreven. Ze kende 7 talen.
Als verpleegkundigen hebben wij allemaal verschillende talenten waarmee we ook een positief verschil kunnen maken voor de mensen rondom ons. Misschien lijkt het voor jou niet spectaculair omdat je gewoon doet waar je goed in bent, maar het is wel degelijk een talent.
Talenten worden zichtbaar in activiteiten die je moeiteloos volbrengt én die je energie opleveren.
Je wordt je pas bewust van jouw talent als het gezien wordt. Die bewustwording ontstaat in de relatie met een betekenisvolle andere persoon.
Wie (h)erkent jouw talenten? Wat zegt dat over jullie relatie? Wat zegt dat over jouw potentieel?
Hoe energie geven en overleven elkaar afwisselen in de verpleging
Als zorgprofessionals maken we het allemaal mee dat we ons de ene keer meer vermogend voelen of net onvermoegend voelen. We kunnen ons dan in twee toestanden bevinden: Energise versus Survive
- Energising gedrag is gedrag dat je stelt als je in je kracht staat = Handelen vanuit vermogen. Datgene doen wat strookt met je waarden, normen en wie je bent. Handelen vanuit talent op zo’n manier dat het positieve effecten heeft voor jezelf, de ander(en) en het systeem.
- Survivalgedrag is gedrag dat je stelt als je uit je kracht bent = Handelen vanuit onvermogen. Wat je doet strookt niet met je waarden, normen en wie je bent. Je kunt niet doen waar je goed in bent of je doet vooral waar je niet goed in bent. Het levert geen positieve effecten op voor jezelf, de ander(en) en het systeem.
Wil jij als zorgprofessional met meer energie aan de slag? Wil jij als operatieverpleegkundige meer uit jouw carrière halen? Wil jij jouw talenten ontdekken en die duurzaam inzetten? Ik help je graag!
Stuur mij vandaag nog een bericht!
Bron: “Ik kies voor mijn talent” Het basiswerk voor talent, Luk Dewulf